3.06 Economie – Reclamebelasting


We worden er mee doodgegooid. Mails over een duidelijk pijnlijk dossier bij de lokale ondernemers. Kennelijk heeft de wethouder van het CDA en de overige college leden stront in de oren. Ja stront, want de riolering is ook een gevoelig onderwerp bij deze ondernemer die toch een aanzienlijke groep ondernemers vertegenwoordigt.

Waar hebben we het over? De reclamebelasting. Om het even simpel te houden we hebben het niet over de precariobelasting die in de volksmond reclamebelasting werd genoemd. Naast belastingen van centrale overheidswege is er een lokale belasting die geheven wordt bij de lokale ondernemers omdat ze ondernemer zijn om vanuit de financiën het centrum op te vrolijken.

Op zich is dat logisch. Sinterklaas is immers niet gratis en dient gewoon betaald te worden, of de plantjes of de persoon die in plaats van de makelaar zorgt dat de pandeigenaren hun panden verhuurd hebben. Dat laatste zijn we het niet mee eens, maar dat even terzijde. De kleine winkelier betaald net zoveel als de grote. Ook de plek waar je zit is niet relevant. Maar is dat wel eerlijk?

Nu wordt het leuk. Toen de gemeenteraad, voor de komst van HAC, besloot over te gaan tot deze reclamebelasting (maar die in feite een verplicht lidmaatschap van de ondernemersvereniging is) hadden zij de wens om een mogelijkheid te hebben om te differentiëren. Dat is een duur woord voor de mogelijkheid te hebben om verschillende tarieven te rekenen. De wens was nadrukkelijk, aangezien dat toen nog niet kon zodra dit wel kon dit te doen.

Toen kwam HAC, in een andere gemeente doen ze het zo. En die gemeente doet het zo. Waarom wij niet. Ja antwoordde de andere partijen we wilden het wel, en we willen het nog steeds, maar we doen het lekker niet. Snapt u het nog????? Daarom krijgen de raadsleden vrijwel elke week een mailtje. En niet dat het mailtje HAC in de weg zit. De ondernemer heeft gewoon een punt. Maar in deze gemeente kan je elke week een mailtje sturen. Maar met deze gemeente valt niet te praten. Het gaat niet. Dat het zaakje aan alle kanten stinkt, doet de andere fracties er niet toe bewegen actie te ondernemen. Dat is jammer.

Daarom zegt HAC, zoals zij dat nu al vier jaren zegt, per direct stoppen met het innen van de reclamebelasting op deze manier, het moet eerlijker.