3.19 Zorg – Privacy – Vertrouwenspersoon bij de gemeente – Verzorgingstehuizen


Privacy
Dit is voor ons een zwaar dossier. Momenteel is het in Aalsmeer zo geregeld dat de gemeente niet per definitie genoegen neemt met een doktersverklaring. Uit onderzoek is gebleken dat ook onze gemeente weleens fouten maakt met het versturen van privacygevoelige stukken naar juiste personen/adressen. Wij vinden dat de gemeente moet zorgdragen voor een privacybeleid waarbij u als burger aanspraak kan maken als het bij u fout gaat. Wij vinden ook dat de gemeente de medische dossiers buiten het gemeentehuis houdt. Dat zij dus wel degelijk akkoord gaat met alleen een doktersverklaring en dat niet uw gehele medisch dossier ter inzage moet worden gegeven voor een voorziening, of bijvoorbeeld urgentie.

De medische controle dient door professionals gedaan te worden en dus een externe partij die dat voor de gemeente doet. Zodat er geen enkele ambtenaar toegang heeft tot uw medische gegevens.

Kortom op privacygebied heeft de gemeente Aalsmeer nog een hoop te doen.

Vertrouwenspersoon bij de gemeente
Als u als burger een geschil heeft met de gemeente of er is iets mis gegaan met uw zorgdossier is er niemand buiten een officiële klachtencommissie die u in vertrouwen kan spreken. Wij vinden het normaal dat er een vertrouwenspersoon is binnen de gemeente waar burgers terecht kunnen.

Verzorgingstehuizen
Wij vinden dat er in Aalsmeer verzorgingstehuizen moeten blijven. Voor zorgcomplexen met gebundelde type zorgwoningen. Zodat ouderen veilig van hun ouderdom kunnen genieten.