3.19 Zorg – Dagbesteding – Eigen bijdrage – Kleine ‘ambulante’ zorgaanbieders – Mantelzorgers


Dagbesteding
De dagbesteding moet betaalbaar en bereikbaar blijven. Zorg dat mensen met een beperking of ouderdom plezier in het leven blijven hebben. Dat is belangrijk en een taak van onze samenleving om te bewerkstelligen.

Eigen bijdrage
Wij vinden solidariteit een groot goed. Dat houdt in dat als u vanwege uw inkomen een iets hogere eigen bijdrage voor uw huishoudelijk hulp kan betalen, dat dit eerlijk is om dat u te verlangen.

Kleine ‘ambulante’ zorgaanbieders
Groot inkopen is niet per definitie beter. Het kan zelfs voordeliger zijn dat u als zorgbehoevende lokaal inkoopt. Wij vinden het de normaalste zaak dat u als zorgbehoevende inspraak heeft over wie er bij u over de vloer komt. Daarom vinden wij het goed als kleine zorgaanbieders vrijgesteld zijn van de aanbestedingsregels zodat het mogelijk is van deze zorgaanbieders gebruik te maken.

Mantelzorger
Uit onderzoek is ook gebleken dat mantelzorgers geen financiële overwegingen hebben om te stoppen met mantelzorger te zijn, maar het vanwege de werkdruk niet meer kunnen behappen. De gemeente moet daarom meedenken naar oplossingen om die werkdruk te verlagen. Door te garanderen dat de mantelzorger een bepaalde hoeveelheid vakantiedagen per jaar heeft en dat de gemeente zorg draagt voor vervanging.

Wij willen een positieve belichting van de werkzaamheden van mantelzorgers, zoals in Hillegom is uitgevoerd, door middel van een Mantelzorger van het jaar verkiezing.