Theorie en praktijk komen nou samen tijdens onderzoek

Geplaatst door op okt 1, 2015 |


Persoonlijk volg ik de minor werken bij de overheid. Deze minor heeft als hoofdvak omgevingsrecht. Dit vak is ook erg handig voor ons onderzoek die wij als opdracht hebben gekregen van HAC. Ik zal hierbij aangeven waarom ik dit vak – het omgevingsrecht – zo belangrijk vind in dit onderzoek, aan de hand van de afgelopen les.

Afgelopen maandag heb ik -minorklas werken bij de overheid – een workshop (gastles) over omgevingsrecht van mr.J.R. van Angeren die werkzaam is bij Stibbe gekregeb. De heer van Angeren heeft een nuttige praktijk informatie meegedeeld omdat hij ook de advocaat was bij de aanvraagprocedure van omgevingsvergunning voor de bouw van campus van Hogeschool van Amsterdam. De belangrijkste informatie die ik persoonlijk wat aan zal hebben, is onder ander; waaraan een bestemmingsplan moet voldoen en wat de gemeente allemaal moet overwegen en onderzoeken voorafgaande de bestemmingsplan. En waaraan een omgevingsvergunning moet voldoen. Deze informatie is volgens mij wel bij iedere gemeente bekend, echter het kan voorkomen dat een gemeente één van die vooronderzoeken niet goed heeft uitgevoerd, dan zal het gehele bestemmingsplan door de rechters ( Raad van State ) vernietigd worden. De rechters stellen bij de zitting specifieke, strenge vragen aan de persoon die dat onderdeel van het vooronderzoek heeft uitgevoerd. Aldus een heel leerzame les.

Nu ik de theoretisch gedeelte over het project heb geschreven in mijn blog, wil ik nu ook mijn (minder succesvolle) persoonlijk gedeelte schrijven. Vorige week donderdag hadden wij als projectgroep rondtafel gesprek over de vooruitgang van het project. Bij het gesprek waren twee heren (gemeenteambtenaren) van de gemeente Aalsmeer aanwezig om ons met het project te helpen. Door mijn doordrammende vragen heb ik misschien eensziens bij hen en bij opdrachtgever irritatie opgewekt. Mijn correcte gespreksvaardigheden en  doortastende diplomatie hebben mij op dat moment in de steek gelaten, omdat ik dan dat gesprek helemaal verkeerd heb gevoerd. Waarom zult u zich afvragen; Misschien omdat ik dan een persoon ben die van resultaten is en vooruitgang in een project graag wil zien of omdat het gewoon niet mijn dag was. Hoe dan ook dit zal mij zeker niet weer gebeuren.

Sevan Shabo