Ruimte voor huisvesting tijdelijk arbeidsmigranten

Geplaatst door op dec 27, 2014 |


Agendapunt 4 van de oordeelsvormende raadsvergadering d.d. 11-09-2014 Ruimte voor huisvesting tijdelijk arbeidsmigranten.
Laat ik vanaf het begin duidelijk zijn. Iedereen die wilt werken in Aalsmeer, is welkom. Wij zijn niet tegen arbeidsmigranten. Wel zouden wij graag een discussie willen hebben over arbeidsmigranten in Aalsmeer. Huisjesmelkers, arbeidsomstandigheden, etc.

Volgens Flora Holland kan de sector niet meer zonder arbeidsmigranten. Dat doet ons pijn in het hart. Wat ons ook aan het hart gaat is dat veel bijbaantjes nu uitgevoerd worden arbeidsmigranten. Discussie punt zou kunnen zijn dat hier een oorzaak kan liggen van de eventuele overlast van hangjongeren. Met de komst van de participatiewet vinden wij dat banen die nu voornamelijk ingevuld worden door arbeidsmigranten eigenlijk ingevuld zouden moeten worden door mensen uit de ww of de bijstand.

Een aantal veel horende argumenten om arbeidsmigranten te werk te stellen zijn dat arbeidsmigranten over het algemeen minder zeuren dan Hollanders, harder werken dan Hollanders en met veel minder loon genoegen nemen. Dat loonstukje kunnen wij ook wel begrijpen. Zij werken conform andere leefstandaarden dan de gemiddelde inwoner van Nederland.

Laten we duidelijk zijn, wij zijn niet tegen arbeidsmigranten. Maar in Aalsmeer moeten we niet wegkijken van feiten. We hebben een te kort aan woningen. We zitten in een economische crisis waarbij arbeidsplaatsen meer dan welkom zijn.

Even een ander feit: Een Poolse vrachtwagenchauffeur vraagt de helft van wat een Nederlandse vrachtwagenchauffeur vraagt. De Bulgaar vraagt de helft van wat de Poolse vraagt. Daar kan de Nederlandse vrachtwagenchauffeur met zijn levensstandaard, dure zorgverzekering, hoge huurlast, hoge brandstoflast, veel diploma’s of kwalificaties waar die aan moet voldoen niet tegenop. Het lijkt soms wel alsof de arbeidsmigrant leeft in die vrachtwagens.

Maar terug de bloemensector. Hoeveel Hollandse jongens zijn de afgelopen maanden vervangen? Ze zijn goedkoper. Wij als overheid maken het de uitbuiters, er zullen vast hele goede werkgevers tussen zitten, maar ook hele slechte, het zijn de nieuwe slaven.

Gemeentelijke belastingen hoe zit het daarmee. Dragen zij financieel hun steentje bij? Ik wil dan ook aan de andere partijen vragen: Gaan we net als Westland actief ons inzetten op het inschrijven van de arbeidsmigrant, met als gevolg dat zij net zoveel rechten als plichten krijgen. Dat zij dus ook recht kunnen hebben op een bijstandsuitkering op kosten van de gemeente Aalsmeer.

Wij vinden dat werkgevers de plicht hebben eerst te kijken of zij Nederlandse arbeiders te werk kunnen stellen en dat als de gemeente een zogenoemd Polenhotel gaat realiseren de Nederlandse jongeren het recht hebben om als eerste aan de beurt te komen.

Daarom komen wij met een aantal moties:
– De arbeidsmigrant is te gast motie
– De arbeidsmigrant is te gast motie 2
– De Dagobert Duck motie
– De arbeidsmigrant een dak de jeugd een dak motie
– De short-stay motie
– De skippy motie

Op 02-10-2014 ging de gemeenteraad over dit onderwerp verder wij reageerden als volgt:

Onze eigen jeugd wordt gediscrimineerd. We hebben in Aalsmeer een wachtrij van bijna 20 jaar. Voor de arbeidsmigranten is een maas in de wet gevonden, maar wordt niet gebruikt voor onze eigen jongeren.

Wij als Het Aalsmeers Collectief zijn niet voor dit beleid. Wij willen bescherming voor de eigen jeugd. Wij willen voorkomen dat arbeidsmigranten als een kangaroe heen en weer skippyen tussen logies, en zo toch door de mazen in de wet heen springen.

Daar gaat onze skippymotie over. Daarnaast willen wij duidelijk zijn naar de Aalsmeerse burger dat het hier om shortstay locaties gaat. Dus tijdelijk. Wees duidelijk naar de Aalsmeerse bevolking, daar hebben ze recht op.