Capuchons, petjes en sjaaltjes

Geplaatst door op feb 28, 2015 |


De afgelopen tijd heeft onze fractievoorzitter Bram Heijstek zich voorgenomen voor zijn bedrijf actiever te gaan bloggen. Dit om zijn oom te laten zien wat het effect is voor de vindbaarheid van de firma. Er komen vele onderwerpen voorbij die interessant zijn om over te schrijven. Over dit onderwerp werd getwijfeld vanwege de politieke lading. Daarom is die op de site van Het Aalsmeers Collectief geplaatst.

Capuchon, petjes en sjaaltjes
Afgelopen week was ik bij een fastfoodrestaurant. In een auto zaten drie getinte jongeren. De bestuurder had een capuchon op, de bijrijder een petje op en op de achterbank zat een jongen met zijn sjaal om die zijn gezicht tot zijn ogen bedekte. De medewerker vroeg herhaaldelijk en vriendelijk aan de bestuurder of hij zijn capuchon af wilde doen. De chauffeur vond dat niet nodig.

Het werd stil, kennelijk werd intern overlegd of deze groep jongens geholpen zouden worden.

Imago
Het imago van met name Noord-Afrikaanse jongeren verslechterd. Maar werken zij daar zelf niet aan mee? De medewerker maakte over het dragen van de capuchon een grap of het in de auto regende. Kennelijk was de chauffeur niet in staat om de brug te slaan naar het type kleding dat veel overvallers gebruiken. Capuchons, petjes of sjaaltjes die het gezicht bedekken worden veelvoudig gebruikt. Wat nou als de medewerker het te riskant vond en besloot de klant in deze niet te helpen? Zou dat gerechtvaardigd zijn?

Zelf ben ik een blanke man. Maar als ik naar onze lokale juwelier ga met een capuchon of petje op mijn hoofd of een sjaal voor mijn gezicht word ik ongeacht mijn huidskleur niet geholpen. De deur zal niet open gaan. Dus ook als het regent zal dus eerst de capuchon naar beneden moeten voordat de deur open gaat. Dat noemen ze aanpassen en inleven in de medewerker dat die mij als een potentieel gevaar ziet.

Verbod
Er is een verbod op gelaatsbedekkende kleding. Juridisch gezien had de medewerker dus een punt gehad als de klant geweigerd zou worden. Echter ik heb vaak genoeg gezien dat je bij dergelijke lui beter kan meewerken om escalatie te voorkomen. Dat bewees ook de auto die na deze man kwam. Wederom getinte jongens met een petje en capuchon die ‘verhaal’ gingen halen waarom het zolang duurde. De bijrijder stapte uit en riep ik trek je door de ruit bolle ****************** als je me weer laat wachten en niet sponsort.

In mijn jeugd droeg ik ook een pet. Soms draag ik ook een vest met een hoody, dat is lekker warm, maar als een medewerker vraagt je capuchon af te doen wat is dan in hemelsnaam het grote probleem.

Bram Heijstek